fredag 15 juli 2011

Aftonbladet idag...

AteljéLivingRoom
Jerry Linder
www.MilkRiverUniversity.se
Moffas@Spray.se


AFTONBLADET

Köpte Aftonbladet i kväll; kunde inte låta bli!
Vet inte hur många gånger jag sagt att jag aldrig mera skulle köpa den tidningen.
Men... är man född i Konsum är det svårt att låta bli. Dessutom har jag ju läst en hel del om Lars Johan Hjerta, han som skapade tidningen mot alla odds. Han var en stor man, en sådan man man ej kan studera utan att beundra, men en egenskap hos honom blir jag lite förvånad över. Han hade fru och barn och kunde ändå inte låta bli sin arbetskamrat, den första kvinnliga journalisten i Sverige, Wendela Hebbe, vilken han gav ett hus som byggdes vid Snäckviken i Södertälje, där Astra Zenica finns idag.

Lars Johan Hjerta var en driftig man, det var han, som bland andra skapade Liljeholmens ljusfabrik. Han blev naturligtvis motarbetad när han gav ut en liberal tidning; det var före arbetarnas genombrott i riksdagen. Idag finns Wendelas hus invid kanalen, närmast slussen i Södertälje, där parkeringsplatsen nedanför Gamla flickskolan ligger.
Vill du lära dig lite om den tiden då Aftonbladet kom till ska du gå in där, och gå uppför trapporna. Där finns, vissa dagar, någon från Wendela Hebbes förening som kan guida dig genom hennes och hennes döttrars ärorika dagar.

Nu skall jag uttrycka vad jag tycker om Aftonbladet. Jag tycker att det är en djävla skittidning. Det är i början en hel del som är värt att läsa, om man är socialist, annars är det mest annonser och nöjen, nöjen...nöjen och sport; de skära sidorna. Och sport ser jag också som nöjen, i alla den typen av sport som drar en massa folk som betalar en bra slant för att bli upphetsade en stund.
I dagens tidning finns det faktiskt en artikel på sidan 23 som är värd att läsa, för den som är intresserad av verkligheten. Det är Pernilla Eriksson som refererar från Grekland den 15 juli i år, anno 2011. Där kan man ana att det är allvarligt för folket i detta land, som haft ledare som förslösat deras gemensamma tillgångar, eller har de inte det? Hur kan det annars fattas slantar i den genensamma kassan.
Det finns ju faktiskt ett annat sätt att se på saken; EU och Euron.
När de tuffa killarna i Stålstaterna, de som gick samman för att aldrig mera kriga mot varandra, utvidgade "sitt" revir, och bjöd in svagare länder som inte kunde konkurera med drakarna, då såg det ut som om de små skulle komma i åtnjutande av ett överskott från sina rika vänner.
Men som jag skrivit förut, människorna är giriga, och de stora bankerna har inte haft rent mjöl i påsen. Men detta vill man inte tala om officiellt; nej man smusslar och dunkar varandra i ryggen, och om man inte tillhör de stora hajarna, tror man gärna att om en tid är man själv med i A-laget; men då måste man håller käft.

Aftonbladet har under hela mitt liv ansetts som en arbetartidning, men nu måste jag opponera mig; Aftonbladet är en tidning som vill sälja lösnummer, och därför har man förlorat sitt ansvar att bilda folket och ge dem det redskap som de behöver för att försvara sig och sina ungar. Förresten är förhållandet mellan ungar och deras föräldrar likadant; framför allt föräldrar som skilt sig och tävlar med varandra om barnens gunst.
Vad skall man säga om föräldrarnas tilltag att köpa ut sprit åt sina barn, att inte ha kurage att säga nej, utan tänka som så: - Köper inte jag ut så gör nån annan det. Inte undra på att vår svenska moral, liksom moralen i hela västvärlden, har fått sig en knäck. Vad göra?

I slutet av 1800-talet var tillståndet i landet för djävligt, rent ut sagt. Men då steg vissa förgrundsgestalter upp över folkhavet och förkunnade. Det bildades olika rörelser som alla var fria från staten, och dessa drog till sig folk av alla slag. När bilen kom blev många förare helt spritfria. De religiösa frikyrkorna hade det sannerligen inte rätt, och många ledare straffades till och med av staten. Det var en kamp, och fackföreningar växte upp inom olika yrkesgrupper som bildade paraplyorganisationer som blev så starka att de kunde mäta sig med kapitalet.
Till slut blev de för starka, de ville vara med och bestämma om detta kapital som fanns i bolagen, men då sa man stopp och belägg. Det var då det vände. Då kom tankesmedjor och en pedagogik som lärde människorna att man skall tänka på sig själv; egentligen något liknande som Martin Luther skrev på sin lista, den han spikade upp i Wittenberg i Tyskland. Den som drog nytta av det var i första hand kungen i Sverige, Gustav Wasa, som därmed med gott samvete kunde stjäla till sig kyrkans ägodelar till staten. Det var nu Sverige blev en nation.
Nåväl, med jämna mellanrum måste någon makt stå upp och göra refst, liksom Karl XI gjorde när han återtog en massa gods som drottning Kristina delat ut till krigsherrarna, som kom hem från sina bataljer, med tavlor och dyrbara ägodelar från Europa.

Vi står nu inför en stor fara i Sverige, men ingen vill klä skott för en vändning helt om. Det finns en saga om tre små grisar, där två spelar och dansar medan den tredje bygger ett hus av sten. Spelmännen gör sin koja av ris, och när vargen kommer, Stora stygga vargen, då blåser han bort huset. Till slut kommer de som vill spela och vara glada till sin broders hus, och så börjar det hela om igen.

Ungefär så känns det då jag läser Aftonbladet idag. Att jag köper den då och då beror nog på att jag är nyfiken och vill se när det vänder; när folket är så moget och bildat att de kräver ett annat Aftonblad, en tidning som speglar verkligheten och som har visioner om en rättvis framtid...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar